21 Απρ 2024
Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ 3D ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ ΔΙΑΠΕΡΙΝΕΪΚΗΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
Ανδρολογία
Βιοψία
Καρκίνος Προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνότερη κακοήθεια (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άνδρες παγκοσμίως, μετρώντας 1.276.106 νέες περιπτώσεις και προκαλώντας 358.989 θανάτους το 2018. Η συχνότητα εμφάνισης και η θνησιμότητα του καρκίνου του προστάτη ποικίλει σε παγκόσμιο επίπεδο και συσχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας, ο μέσος όρος της οποίας κατά τη στιγμή της διάγνωσης είναι τα 66 έτη.
Ικανός αριθμός καρκίνων του προστάτη ανιχνεύονται με βάση τα αυξημένα επίπεδα του PSA στο πλάσμα (PSA> 4 ng / mL). Ωστόσο, επειδή άνδρες χωρίς καρκίνο έχουν επίσης βρεθεί με αυξημένο PSA, η βιοψία του προστάτη είναι το μόνο ενδεδειγμένο μέσο για επιβεβαίωση της παρουσίας του καρκίνου.
Οι σύγχρονες στρατηγικές βιοψίας βασίζονται στα στοιχεία της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη και εντοπίζουν κυρίως κλινικά σημαντικές βλάβες, επιτρέπουν την επιλεκτική δειγματοληψία αυτών των βλαβών, προσφέρουν σαφή οφέλη σε σχέση με την παραδοσιακή συστηματική βιοψία μόνο με τη χρήση υπερήχου( η οποία κατ’ουσίαν ήταν τυφλή) καθώς και την αποφυγή περιττών επαναλαμβανόμενων τυχαίων βιοψιών.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχοντας στη διάθεσή μας το πλέον σύγχρονο σύστημα Koelis Trinity Perine εφαρμόζουμε τη νέα μέθοδο elastic fusion βιοψίας του προστάτη η οποία αποτελεί μια συνδυασμένη τεχνική μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη και τρισδιάστατου διορθικού υπέρηχου σε πραγματικό χρόνο που μας δίνει τη δυνατότητα της απόλυτα ακριβούς και στοχευμένης λήψης βιοψίας ύποπτων περιοχών του προστάτη διαμέσου του περινέου και όχι από το ορθό.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής:
Αφού κριθεί απαραίτητο με βάση το ιστορικό και την κλινική εικόνα από τον θεράποντα ιατρό του ο ασθενής υποβάλλεται σε εξέταση πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας προστάτη Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη (mpMRI) χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη διάγνωση κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη (csPCa) λόγω της αυξημένης ικανότητάς της να συνδυάζει ανατομικά και λειτουργικά δεδομένα με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα σε υπερσύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους 3 TESLA. Οι ύποπτες περιοχές του προστάτη που αξιολογούνται με την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία με βαθμό 3 έως 5 υποχρεούνται σε βιοψία ενώ αυτές από 1 έως 2 δεν κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια βιοψίας και αξιολογούνται από τον θεράποντα ιατρό.
Διεθνείς μελέτες έχουν καταγράψει μία αύξηση της ανεύρεσης καρκίνου του προστάτη της τάξης του 20% και μια μέίωση των περιττών βιοψιών του προστάτη κατά 27% με τη χρήση των ευρημάτων της πολυπαραμετρικής τομογραφίας του προστάτη
Εν συνεχεία:
Στους προς βιοψία ασθενείς λαμβάνουμε τις εικόνες της πολυπαραμετρικής τομογραφίας καθώς και τις τρισδιάστατες υπερηχοτομογραφικές εικόνες του προστάτη σε πραγματικό χρόνο και διαμέσου της σύντηξης (ένωσης) αυτών δημιουργούμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του προστάτη του ασθενούς με σημειωμένες πάνω του τις προς βιοψία ύποπτες περιοχές. Ακολούθως υπό τοπική αναισθησία και χωρίς τραυματισμό του εντέρου του ασθενούς εκτελούμε εντοπισμένη αλλά και συστηματική βιοψία βάση πρωτοκόλλων.
Τι εξασφαλίζουμε:
Τη συμπόρευσή μας με τη Διεθνή τάση εγκατάλειψης της διορθικής βιοψίας προστάτη (TR-EXIT 2020).
Υψηλή ακρίβεια στον εντοπισμό και την στόχευση των υπόπτων περιοχών
Ελάχιστη πιθανότητα απώλειας κλινικά σημαντικών καρκίνων του προστάτη.( απώλεια 20-40% με τις παλαιότερες μεθόδους)
Πρόσβαση και σε όγκους του πρόσθιου τμήματος αλλά και της κορυφής του προστάτη
Λήψη μικρότερου αριθμού δειγμάτων βιοψίας.
Aπεικόνιση του προστάτη σε τρισδιάστατη μορφή.
Λήψη βιοψίας σε εικονικό και πραγματικό χρόνο
Αναλυτική χαρτογράφηση της βιοψίας προστάτη.
Δυνατότητα ανάκλησης των στοιχείων της βιοψίας για περαιτέρω μελέτη (follow up)
Ελάχιστο κίνδυνος μόλυνσης (η βελόνα δεν περνά πλέον από το ορθό)
Καθόλου αιμορραγία από το ορθό
Μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τοπική αναισθησία(μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την αναισθησία)
Ελάχιστη δυσφορία για τον ασθενή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Διαδικασία διάρκειας 20 -30 λεπτών
Άμεση επιστροφή του εξεταζόμενου στην εργασία του μετά το τέλος της βιοψίας.Κιρσοκήλη: μία συχνή αλλά αντιμετωπίσιμη αιτία υπογονιμότητα
Με τη νέα μέθοδο το ποσοστό ανίχνευσης κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη ανέρχεται στο 85-90% σε σύγκριση με το 58-60% των παλαιότερων μεθόδων.Επιτυγχάνουμε λοιπόν την ακρίβεια στη διάγνωση την αποφυγή επαναλαμβανόμενων βιοψιών και δίνουμε τέλος στην αγωνία του εξεταζόμενου για την ορθότητα του αποτελέσματος του.